• RU
 • MD
 • 20.09.2019 07:06

  decembrie 2014
  Lu Ma Mi Jo Vi Du
  « Noi   Ian »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  


  2.12.2014 | 18:31

  Avocatul Igor Şeremet: activiştii “Partia” au fost arestaţi fără temei rezonabil

  imagine: facebook

  imagine: facebook

  Reprezentanţii partidului politic „Patria” au susţinut marţi o conferinţă de presă în cadrul căreia a fost făcută publică poziţia acestei formaţiuni referitor la recentele percheziţii şi reţineri efectuate de organele de drept la unele sedii ale formaţiunii, precum şi în locuinţele unor activişti ai acestui partid. Potrivit reprezentanţilor „Patria”, două persoane, aparţinând partidului respectiv, au fost arestate, transmite News-Moldova.

  Măsurile efectuate de forţele de ordine au fost calificate de către cei de la „Patria” drept „ieşite din comun, nerezonabile, bazate pe probe înscenate!. Mai mult, unul dintre reprezentanţii partidului, Alexandru Petcov, a informat presa că „nu rămâne decât să apeleze la structurile internaţionale, deoarece în instituţiile statului de drept din Republica Moldova”, potrtivit lui, „nu mai pot avea încredere”. Acestea, a declarat Petcov, ar acţiona „la comandă politică”, iar în cazul colegilor săi de partid s-ar fi acţionat „în baza unor probe înscenate”.

  Solicitat de corespondentul News-Moldova, avocatul membrilor „Patria”, Igor Şeremet, a declarat că „percheziţiile au fost efectuate în mai multe locuri din oraşele Bălţi şi Chişinău. Au fost reţinuţi membrii partidului „Patria”, Serghei Dobrea şi Nicolae Tipovici”.

  Şeremet a mai precizat că „acţiunile de urmărire a mai multor exponenţi ai acestui partid au fost pornite cu mult înainte, chiar dacă, potrivit Codului electoral, candidaţii nu pot fi urmăriţi penal sau contravenţional şi nici dosare nu le pot fi intentate, decât cu acordul Comisiei Electorale Centrale”. Dar, susţine Igor Şeremet, „primele documente procedurale pe numele unor candidaţi ai „Partia” existau deja pe data de 14 noiembrie, adică înainte ca formaţiunea să fi fost exclusă din cursa electorală”.

  Avocatul a mai declarat că „lui Nicolae Tipovici îi este incriminată punerea la cale a răfuielii fizice faţă de unii colaboratori ai organelor Poliţiei. Proba principală în acest dosar ar fi o presupusă discuţie privată pe o reţea de socializare cu participarea lui Tipovici. Această discuţie este una fabricată, precum este fabricat şi contul de pe care a fost purtată discuţia, cont care, în realitate, nici nu-i aparţine lui Tipovici”, susţine Şeremet.

  „Noi am declarat pentru organele de urmărire penală că suntem dispuşi să colaborăm cu acestea în vederea depistării persoanelor vinovate de înscenarea respectivă, dar nimeni de la Procuratură nu a reacţionat până în prezent la deschiderea noastră”, a mai spus avocatul. Dânsul şi-a exprimat regretul pentru faptul că reprezentanţii organelor de drept „au refuzat să întreprindă măsuri în vederea identificării celor care se fac vinovaţi de înscenarea unei discuţii de pe un cont ce i-ar aparţine, chipurile, lui Tipovici, preferând, în schimb, să întreprindă măsuri de urmărire penală într-un ritm fără precedent contra persoanelor ce au fost, de fapt, lezate prin înscenările luate drept „probe” de către responsabilii de gestionarea acestor dosare penale”.

  „Vom continua să contactăm în continuare misiunile diplomatice, pentru că în organele de drept din Moldova, controlate politic, nu putem avea încredere”, a punctat avocatul Igor Şeremet.