• RU
  • MD
  • 09.01.2017 07:06





    ianuarie 2017
    Lu Ma Mi Jo Vi Du
    « Dec    
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  





    3.1.2017 | 16:23

    Traian Băsescu rămâne fără cetățenia Republicii Moldova. Igor Dodon a semnat decretul

    decret Dodon Băsescu

    CHIȘINĂU, 3 ian – Moldova News. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat, luni, un decret cu privire la retragerea cetățeniei Republicii Moldova acordată fostului președinte al României, Traian Băsescu.

    Băsescu a primit cetățenia Republicii Moldova, la începutul lunii iunie a anului trecut, printr-un decret semnat de președintele Nicolae Timofti.

    Condițiile legale de acordare a cetățeniei lui Băsescu au fost analizate detaliat în cadrul ședinței, din 3 ianuarie, la ședința Comisiei pentru problemele cetățeniei și acordării de azil politic de pe lângă Președintele Republicii Moldova.

    ”Anterior, în calitate de deputat al Parlamentului Republicii Moldova, am spus că cetățenia i-a fost acordată dlui Băsescu în mod ilegal. Traian Băsescu a îndemnat în repetate rânduri la lichidarea statalității Republicii Moldova prin anexare la România. Încă din perioada aflării sale în exercițiul funcției de președinte al României, acesta a refuzat să recunoască statalitatea moldoveneasca şi existenţa poporului moldovenesc”, a declarat președintele Igor Dodon.

    ”Toate cele menționate vin în gravă contradicție cu prevederile legii supreme – Constituția Republicii Moldova. Mai mult decât atât, în cadrul procedurii de acordare a cetăţeniei RM lui Băsescu, au fost ignorate numeroase avize din partea mai multor instituţii, inclusiv faptul existentei urmăririi penale. Prin retragerea cetăţeniei Republicii Moldova domnului Traian Băsescu, voi repara încălcarea legii, comisă de fostul preşedinte”, a continuat șeful statului.

    Potrivit lui Dodon, respectul față de Republica Moldova, față de poporul nostru, față de istoria noastră de secole, față de suveranitatea și independența noastră va fi în continuare o preocupare de bază pe parcursul mandatului oferit de popor.

    ”Și oricine atentează la aceste valori și realități va avea de suportat consecințele care se impun conform legii”, a conchis președintele Republicii Moldova.