Sputnik Moldova
  • RU
  • MD
  • 04.10.2015 09:01
    septembrie 2015
    Lu Ma Mi Jo Vi Du
    « Aug   Oct »
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    282930  



    6.9.2015 | 21:59

    În jur de 100 de agricultori au participat la Orhei la iarmarocul „Toamna de aur”

    Frukty-1

    CHIȘINĂU, 6 sept – Moldova News. Mii de oameni au venit, duminică, la primul iarmaroc din orașul Orhei „Toamna de aur”, care a dat startul maratonului de susținere a agricultorilor moldoveni. La primul iarmaroc de toamnă au participat aproape 100 de fermieri din 18 raioane ale țării, printre care Rezina, Ștefan Vodă, Anenii Noi, Edineț, Criuleni, Telenești, Sângerei, Fălești, Râșcani și Căușeni.

    Doar în prima oră de iarmaroc fermierii au reușit să vândă marfă în valoare de jumătate de milion de lei. Și producătorii agricoli și cumpărătorii s-au declarat mulțumiți de această acțiune. Ambele părți și-au exprimat speranța că acțiuni de acest gen vor mai fi organizate la Orhei.

    Reprezentantul Asociației obștești “Pro Orhei ” Ion Golban a declarat pentru Sputnik că acțiunea de duminică a dat startul maratonului „Toamna de aur”. “Sperăm ca și alte orașe din țară să ia exemplu de la Orhei și să organizeze asemenea iarmaroace ca să încurajeze producătorul local să-și vândă marfa”, a declarat Golban.

    Președintele raionului Orhei, Tudor Golub, a declarat pentru Sputnik că administrația raională împreună cu cea locală din Orhei au decis să desfășoare în cooperare mai multe acțiuni de îmbunătățire a situației agricultorilor.

    “Primăria a susținut planul de acțiuni al raionului în domeniul promovării producției agricole. Una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă astăzi fermierii noștri este lipsa unei piețe de desfacere. Ne – am propus să stabilim parteneriate cu mai multe țări. De asemenea, mai avem o idee, ca împreună cu Primăria orașului Orhei să procurăm mere pe care să le donăm caselor de copii din Rusia”, a declarat Golub.

    Unul din oaspetele iarmarocului, președintele raionului Rezina Eleonora Graur, a declarat pentru Sputnik că agenții economici din raionul său au acceptat cu mare plăcere să participe la târgul din Orhei.

    “Este o acțiune binevenită. Noi îi susținem pe toți, dar mai puțin pe producătorii autohtoni. Acțiunea de astăzi de la Orhei este un lucru binevenit. Îi felicit pe președintele raionului Orhei și primarul orașului pentru această inițiativă”, a declarat Graur.

    Primarul orașului Orhei Ilan Șor a precizat pentru Sputnik că, una dintre prioritățile actualei administrații locale din Orhei este susținerea producătorilor locali.

    “Prin acțiunea de astăzi am obținut două lucruri: am demonstrat că agricultorii pot fi susținuți și am oferit posibilitate locuitorilor și oaspeților din Orhei că cumpere fructe și legume proaspete, calitative și la preț accesibil”, a declarat Șor.

    Primarul a adăugat că administrația Orheiului a subvenționat toți cei aproape 100 de producători care au participat la iarmarocul de duminică.

    Iarmarocul “Toamna de aur” la Orhei s-a încheiat cu un grandios concert unde au participat interpreți de talie internațională: Pupo, Glukoza și Nicolai Baskov.

    Acțiunile de susținere a producătorilor agricoli vor continua la Orhei și de Ziua națională a vinului, pe 4 octombrie, după care la 8 noiembrie de Hramul orașului Orhei. Acestea vor culmina cu un Târg de Crăciun, care va dura pe parcursul unei săptămâni.