• RU
  • MD
  • 13.01.2017 21:30





    ianuarie 2017
    Lu Ma Mi Jo Vi Du
    « Dec    
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  





    12.1.2017 | 13:46

    Cetățenii Republicii Moldova care desfășoară o activitate de muncă în Germania vor beneficia de pensii și prestații sociale din acest stat

    moldova-germaniya молдова-германия флаг

    CHIȘINĂU, 12 ian – Moldova News. Cetățenii Republicii Moldova care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă în Germania vor beneficia de pensii și prestații sociale din acest stat.

    Viceministrul Muncii, Protecției Sociale si Familiei, Viorica Dumbrăveanu și secretarul de stat al Ministerului Muncii și Afacerilor Sociale din Germania, Thorben Albrecht, au semnat, joi, la Chișinău, Acordul dintre Republica Moldova și Republica Federală Germania în domeniul securității sociale.

    Prin acest acord va fi asigurat un cadru de garanții de securitate socială pentru lucrătorii migranți din Republica Moldova care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă sau domiciliază pe teritoriul unuia sau ambelor state contractante.

    Conform documentului, cetățenii Republicii Moldova vor beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de urmaș, pensii de dizabilitate determinată de boli obișnuite, pensii și indemnizații de dizabilitate determinată de accidente de muncă și boli profesionale. Totodată, pe perioada de activitate, aceștia vor fi asigurați cu prestații sociale în cazul producerii unui accident de muncă sau survenirii unei boli profesionale, fie asigurarea membrilor familiei în caz de deces al întreținătorului.

    „Semnarea acestui Acord pentru Republica Moldova are o dublă importanță, în primul rând asigurăm protecție și susținere cetățenilor noștri care prin activitatea lor contribuie la bunăstarea Germaniei pe plan economic și social, iar pe de altă parte, creăm condiții favorabile pentru ca migranții din Republica Moldova să revină în țară, deoarece la atingerea vârstei de pensionare aceștia vor putea beneficia de pensia dobândită în Germania pe teritoriul țării noastre”, a declarat viceministrul Dumbrăveanu.

    Secretarul de stat al Ministerului Muncii și Afacerilor Sociale din Germania, Thorben Albrecht a menționat că efectele benefice ale Acordului se vor face simțite în scurt timp după ce vor fi finalizate, de ambele state , procedurile necesare pentru intrarea sa în vigoare.

    Potrivit prevederilor Acordului, la stabilirea dreptului la pensie se vor totaliza perioadele de cotizare realizate pe teritoriul ambelor state, iar fiecare stat va aplica în acest sens, legislația națională în domeniu. Atât Republica Moldova, cât și Germania vor calcula și achita pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu, iar pensia va fi transferată persoanei pe teritoriul statului în care acesta domiciliază.

    Republica Moldova a semnat 11 acorduri bilaterale în domeniul securităţii sociale cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia şi Lituania, Acordul cu Germania fiind al 12-lea la număr. De asemenea, la etapa de negocieri se află acordurile cu Letonia, Turcia, Israel, Italia și Federația Rusă.