• RU
 • MD
 • 19.09.2019 03:21

  februarie 2014
  Lu Ma Mi Jo Vi Du
  « Ian   Mar »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  2425262728  


  17.2.2014 | 15:04

  Chirtoacă a descoperit în Chişinău un nou duşman al eurointegrării – nisipul

   

  разбитая дорога, ямыCHIŞINĂU, 17 feb – News-Moldova. După ce s-a încălzit simţitor pe tot teritoriul Moldovei, pe parcursul unei săptămîni s-a topit practic toată zăpada, Tabloul care apare în faţa ochilor după mai multe plîngeri ale chişinăuenilor, l-a pus în gardă pe edilul capitalei, care totuşi a discutat luni la şedinţa serviciilor comunale împreună cu şefii lor situaţia din oraş, transmite agenţia Novosti-Moldova.

  Primarul municipiului, Dorin Chirtoacă, ca de obicei, a găsit vinovatul. Principalul culpabil a devenit iar nisipul, care face parte din compoziţia materialului antiderapant. Pînă acum, folosirea lui întîrziată, a dus la faptul că la Centrul naţional ştiinţifico-practic al medicinii de urgenţă, în mai puţin de două săptămîni au fost aduşi mai mult de 0,5 mii de chişinăuieni.

  Rezolvarea, potrivit specialistului principal în eurointegrare a Chişinăului, este foarte simplă – trebuie urgent de exclus nisipul din compoziţia antiderapantului, care, amestecîndu-se cu zăpada ce se topeşte, s-a transformat în noroi. Şi, ca întotdeauna, argumentul principal care a ieşit din gura lui Chirtoacă este că în ţările din Europa demult nu se mai foloseşte nisipul.

  Dar nu s-a gîndit sărmanul primar că dacă ar fi în ordine gurile de canalizare, situaţia ar fi cu totul alta. Despre problemele care apar în timpul ploilor şi despre rîurile de noroi care se formează se vorbeşte nu un singur an, dar nu s-a obţinut nimic concret. Poate e timpul ca primarul să mai plece o dată în Europa?

  Apropo, nu e exclus că acolo i se va spune lui Chirtoacă, că natriu clorul, care face parte din structura sării tehnice, este capabil nu doar să distrugă caroseria mijloacelor de transpotrt, în care este transportată, ci şi încălţămintea oamenilor. Dar ce treabă are primarul cîte pereci de cisme vor trebui aruncate într-o iarnă, dacă pe străzile înzăpezite va fi aruncată doar sare tehnică?

  Potrivit specialiştilor, folosirea în exces a acestei compoziţii în calitate de reagent, pot conduce şi la salinizarea solului şi la dispariţia plantelor şi arborilor. Dar toţi ştiu că arborii nu fac parte din priorităţile primarului. Să ne amintim de tăierea arborilor din Valea Morilor.

  Luni Chirtoacă a spus că „eurointegrarea nu e posibilă fără municipiul Chişinău”. Apare o întrebare logică, va avea loc eurointegrarea cu un asemenea primar?