• RU
 • MD
 • 27.02.2021 23:10

  ianuarie 2017
  Lu Ma Mi Jo Vi Du
  « Dec   Feb »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  


  23.1.2017 | 8:42

  Oleg Budza: peste 80% dintre angajații din Moldova primesc salarii în plic

   

  Олег БудзаCHIȘINĂU, 23 ian –Moldova News. Peste 80% din economia Republicii Moldova este una tenebră, iar cel mai mare procent de angajări nedeclarate se atestă în agricultură, construcții, comerț, domeniul hotelier și cel de agrement, transmite Sputnik Moldova. Această situație o relevă un studiu care a fost discutat în cadrul ședinței grupului de lucru din cadrul Consiliului Economic de pe lângă prim-ministrul Pavel Filip.

  Potrivit lui Oleg Budza, președinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), deși anterior sindicatele au insistat ca Guvernul să aplice metode mai drastice de combatere a economiei tenebre, situația la capitolul dat este în continuare una mai mult decât alarmantă. Sindicaliștii au cerut încă în luna mai a anului trecut să fie majorate pedepsele pentru cei care admit munca în condiții informale, prin modificări la Codul Contravențional și Codul Penal. Un asemenea proiect a fost elaborat de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, însă acesta nu a fost promovat pentru o ulterioară aprobare.

  “Lucrătorii angajați în economia informală au tot mai multe probleme la locul de muncă. Ei nu beneficiază de o protecție corespunzătoare, iar când ating la vârsta de pensionare primesc o pensie mizeră, deoarece angajatorul a efectuat defalcări minime în buget”, a declarat Oleg Budza.

  La începutul acestui an a fost creat al patrulea grup de lucru din cadrul Consiliului Economic de pe lângă prim-ministrul Pavel Filip. Acest grup de lucru se va axa pe identificarea soluțiilor de combatere a fenomenului “salariilor în plic” și a ocupării informale. Din acesta fac parte reprezentanții asociațiilor de business, autorităților administrației publice, comunității donatorilor și experți naționali . Cauzele principale care au dus la sporirea fenomenului economiei tenebre în Republica Moldova sunt corupția, neîncrederea în sectorul public, costul și insuficiența forței de muncă, reglementările excesive, dar și avantajele acestei situații atât pentru angajat, cât și pentru angajator.