• RU
 • MD
 • 27.02.2021 23:17

  ianuarie 2017
  Lu Ma Mi Jo Vi Du
  « Dec   Feb »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  


  24.1.2017 | 9:51

  Cât îi va costa pe moldoveni construcția a șase hidrocentrale în Ucraina

   

  ДнестрCHIȘINĂU, 24 ian —News Moldova. În 2016, Guvernul Ucrainei a adoptat Programul de dezvoltare hidroenergică până în anul 2026, program care prevede construirea a șase hidrocentrale pe cursul superior al Nistrului, fără a coordona acest plan cu Ministerul Ecologiei. Construirea unei cascade de hidrocentrale pe râul Nistru este prevăzută și în proiectul Strategiei de dezvoltare energetică a țării până în anul 2035, transmite Sputnik Moldova.

  Partea ucraineană forțează acest proiect în pofida situației critice care deja a fost semnalată în zona cursurilor mijlociu și inferior ale Nistrului. În anii precedenți s-au creat de mai multe ori situații periculoase legate de alimentarea cu apă a orașului Chișinău din cauza reducerii debitului de evacuare a apei la hidrocentrala Dnestrovsk, situată în amonte pe râul Nistru.

  Potrivit lui Ilia Trombițki, președintele Asociației Internaționale a Păstrătorilor Râului Nistru „Eco-Tiras”, în cazul construirii a încă șase centrale hidroelectrice, bazinul râului Nistru va fi incapabil să-și alimenteze ecosistemele în volumul precedent.

  „Trebuie să conștientizăm că în lumea contemporană resursele costă bani. Iar aici există o legătură absolut clară. Un râu, prin formarea apei pe cale naturală, îmbunătățește calitatea acesteia cu ajutorul microorganismelor, datorită cărora se realizează funcția de autocurățire a apei. Însă această funcție depinde de faptul dacă râul este sănătos sau nu. Desigur, din cauza acestor construcții râul va deveni mai puțin sănătos, va avea mai puțină apă și nu va putea acorda acele servicii ecosistemice pe care le acordă în prezent. Astfel, serviciile ecosistemice pe care le-ar putea oferi acest râu se transformă în avantaje financiare de pe urma construirii a celor șase hidrocentrale”, susține ecologul.

  Trombițki afirmă că aceste construcții vor afecta nu doar populația Moldovei, ci și pe cea de pe cursurilor superior și inferior ale Nistrului, deoarece oamenii vor fi deposedați de pământuri și își vor pierde acele resurse de care astăzi pot să dispună.

  „Firește, acest lucru merită astăzi o evaluare economică. Consecințele negative pe care le simțim deja din cauza funcționării hidrocentralei de la Dnestrovsk și din cauza celor ce urmează – toate acestea necesită o evaluare economică detaliată”, a conchis Trombițki.