• RU
  • MD
  • 18.11.2019 07:44





    februarie 2014
    Lu Ma Mi Jo Vi Du
    « Ian   Mar »
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    2425262728  


    24.2.2014 | 19:59

    Secţia de cardiologie pentru copii de la Centrul Mamei şi Copilului va primi în dar utilajul medical necesar

    Благотворительный фонд имени Мирона Шора

    CHIŞINĂU, 24 feb – News-Moldova. Fondul „Miron Şor” intenţionează să transmită toţi banii cîştigaţi la concertul renumitei artiste ruse Jasmin pentru procurarea utilajului necesar în secţia de cardiologie a Centrului Mamei şi Copilului din RM, a declarat pentru agenţia News-Moldova serviciul de presă al Fondului.

    Concertul vedetei va avea loc pe 7 martie în Palatul Naţional „Nicolae Sulac”, la ora 19.00.

    Sînt aşteptaţi mai ales micii spectatori din casele de copii, precum şi cei din familii defavorizate, aflaţi sub ocrotirea Fondului de binefacere „Miron Şor”.

    Inna Palii, doctor habilitat în medicină, principalul chirurg cardiolog pediatru din ţară, şefa secţiei cardiologie pentru copii la Centrul Mamei şi Copilului, a declarat pentru agenţia News-Moldova că secţia se confruntă cu probleme acute, în primul rînd, cu insuficienţa de utilaj medical.

    „În unica secţie cardiologică din Moldova pentru copii nu există posibilitatea de a efectua operaţii complicate din cauza lipsei utilajului necesar. În secţia noastră se tratează anual circa o mie de copii cu diferite afecţiuni cardiace. Aproape 50% din pacienţii noştri sînt copii cu viciu cardiac. Un sfert din ei suferă de o formă foarte grea a acestei maladii. Dintre aceştia, circa 8% mor”, a specificat Palii, adăugînd că în tot Centrul Mamei şi Copilului există doar un singur aparat pentru diagnosticarea inimii, dar şi acela este destul de vechi.

    „În cazuri grave este nevoie de o diagnosticare rapidă, pentru a decide asupra intervenţiei chirurgicale”, a menţionat ea, adăugînd că ulterior tratamentul poate fi continuat la Spitalul clinic republican sau la centrul cardiologic din Kiev. Diagnostica corectă, în opinia medicului, sporeşte mult şansele la ale viaţa micului pacient.

    Palii a ţinut să sublinieze că în ultima vreme mortalitatea infantilă în urma afecţiunilor cardiace a scăzut, fapt care se datorează în mare măsură sprijinului acordat de organizaţiile filantropice, în special de Fondul „Miron Şor”.