• RU
  • MD
  • 13.01.2017 16:06





    noiembrie 2016
    Lu Ma Mi Jo Vi Du
    « Oct   Dec »
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    282930  





    24.11.2016 | 11:10

    Sistemul electronic de vot va fi implementat la alegerile parlamentare din 2018

    Andrian Candu prezidiu

    CHIȘINĂU, 24 nov – Moldova News. Președintele Parlamentului Andrian Candu a discutat cu Ambasadorii cu misiuni speciale pentru Parteneriatul Estic despre evoluțiile din țara noastră.

    Andrian Candu a menționat că angajamentele ce reies din prevederile Acordului de Asociere cu UE vor fi implementate punctual în continuare, chiar dacă președintele nou-ales este din opoziție. Speakerul s-a referit la acțiunile desfășurate la nivel legislativ și guvernamental pentru relansarea reformelor sectoriale.

    Totodată, Președintele Parlamentului a subliniat că autoritățile trebuie să-și unească eforturile pentru a îmbunătăți legislația electorală.

    ”Urmează să fie analizate rapoartele observatorilor internaționali care au asistat la recentele alegeri prezidențiale pentru a vedea cum poate fi îmbunătățit cadrul legislativ, inclusiv la capitolul referitor la votul cetățenilor de peste hotare. În următoarea perioadă vom lucra pentru ca peste doi ani, la alegerile parlamentare, să putem implementa sistemul electronic de vot. Desigur, nu vom modifica Codul Electoral fără avizul Comisiei de la Veneția”, a declarat Andrian Candu.

    Președintele Parlamentului a menționat că Republica Moldova este deschisă pentru preluarea expertizei statelor europene, inclusiv în vederea elaborării strategiilor publice eficiente și în implementarea cu succes a reformelor. Potrivit Speakerului, este importantă și implicarea societății civile, prin expertiza pe care o poate oferi, în asigurarea transparenței decizionale și lupta împotriva corupției.

    Ambasadorii cu misiuni speciale pentru Parteneriatul Estic au apreciat realizările înregistrate de Republica Moldova în implementarea Acordului de Asociere. Oficialii europeni au reconfirmat sprijinul pentru reformele din Republica Moldova, precizând că țara noastră a reușit să înregistreze progrese care inițial păreau imposibile.