• RU
  • MD
  • 09.11.2016 22:01





    noiembrie 2016
    Lu Ma Mi Jo Vi Du
    « Oct    
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    282930  





    4.11.2016 | 14:54

    Managementul stocurilor de armament şi muniţii studiat de militarii Armatei Naţionale

    militar

    CHIŞINĂU, 4 noi – Moldova News. Absolvenţii Cursului avansat de muniţii teoretic și practic din cadrul Proiectului de instruire în domeniul Managementului stocurilor de armament şi muniţii au primit, vineri, diplomele în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Academia Militară a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun”.

    La eveniment au fost prezenţi Comandantul Armatei Naţionale, generalul de brigadă Igor Cutie, managerul Programului Misiunii OSCE în Moldova, Per Normark, ambasadoarea Suediei la Chișinău, Signe Burgstaller, atașatul militar al Austriei, colonelul Erich Simburger, dar şi experţi multinaţionali din Austria, Germania și Suedia.

    Comandantul Armatei Naţionale a mulţumit reprezentanţilor ţărilor care au contribuit la planificarea şi desfăşurarea cursului respectiv, menţionând importanţa acestuia pentru securitatea și siguranţa populaţiei Republicii Moldova.

    De asemenea, generalul de brigadă Igor Cutie i-a felicitat pe cei opt absolvenţi – şapte din Armata Naţională şi unul din Ministerul Afacerilor Interne – solicitându-le să pună în aplicare la locurile de muncă ceea ce au învăţat de la experţii internaţionali.

    Potrivit şefului Centrului de Armament și Muniții al Armatei Naționale, locotenent-colonel Grigore Raţă, instruirea a avut ca obiectiv familiarizarea cu practicile şi procedurile internaționale privind inspecția vizuală și testarea chimică a muniţiilor.

    Participanţii la curs au studiat inspecția vizuală a munițiilor și au efectuat testarea chimică a munițiilor din dotarea Armatei Naționale.

    Locotenent-colonelul Raţă a adăugat că prima parte a cursului – inspecția vizuală – a fost desfășurată de către instructori din cadrul Centrului de Armament și Muniții al Armatei Naționale, iar a doua – testarea chimică a munițiilor – de către echipa de instructori naționali, sub supravegherea instructorilor din Austria, Germania și Suedia.

    Cursul „Managementul stocurilor de armament şi muniţii” se desfăşoară în trei etape şi face parte din seria de proiecte implementate în baza Memorandumului de înţelegere între Ministerul Apărării şi OSCE cu privire la punerea în aplicare a Programului complex în domeniul armelor de calibru mic şi armament uşor şi al armamentului convenţional în Republica Moldova, semnat la 28 octombrie 2010.

    Cursul a demarat în primăvara anului 2014 şi se va încheia în anul 2017.