• RU
  • MD
  • 30.07.2019 06:34





    martie 2015
    Lu Ma Mi Jo Vi Du
    « Feb   Apr »
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  


    2.3.2015 | 14:27

    Minerii din Mileştii Mici de jumătate de an fără salarii

    mina

    CHIŞINĂU, 2 mar – News-Moldova. Angajaţii de la Întreprinderea de stat „Mina de piatră din Mileştii Mici” nu şi-au ridicat salariile de jumătate de an, transmite News-Moldova.

    Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Construcţii şi Industria Materialelor de Construcţie „Sindicons” Victor Talmaci a declarat pentru News-Moldova că datoriile salariale ale întreprinderii se ridică la peste 630 mii lei.

    „Majoritatea angajaţilor nu şi-au primit salariile din septembrie anul trecut. În întreprindere activează în jur de 50 de salariaţi, care ne-au solicitat să le rezolvăm problemele. În urma unei întrevederi cu minerii, am decis înaintarea către angajator a mai multor revendicări: să achite de urgenţă restanţele la salariu, datoriile la bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetul asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală”, a declarat Talmaci.

    Liderul sindical a mai precizat pentru agenţie că „în scopul evitării declanşării unui conflict colectiv de muncă la întreprindere, minerii au cerut ca în termen de trei zile de la data primirii revendicărilor conducătorul întreprinderii să convoace o şedinţă comună angajator-sindicat pentru a stabili condiţiile şi termenele de soluţionare a revendicărilor”.

    „Noi nu avem scopul de a declanşa greve sau boicoturi. Noi suntem interesaţi în soluţionarea problemelor, însă dacă aceste revendicări nu vor fi onorate atunci se va întruni comisia de conciliere şi dacă nici după această şedinţă nu vom avea vreun rezultat, salariaţi vor lua decizia ce să facă mai departe”, a spus Talmaci.

    Ecaterina Grigorean, angajată în Cabinetul ministrului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, în subordinea căruia de află Întreprinderea de stat „Mina de piatră din Mileştii Mici”, a declarat pentru News-Moldova că mina are statut de agent economic care îşi achită salariile şi cheltuielile din veniturile pe care le are din vânzări.

    „Ministerul monitorizează activitatea întreprinderii respective la nivel de rapoarte financiare, plan de activitate. Potrivit datelor de care dispune ministerul, din cauza unor datorii în prezent toate conturile întreprinderii sunt blocate”, a declarat Grigorean.

    Conform prevederilor Codului Muncii, angajatorul este obligat să răspundă în scris Comitetului sindical în termen de cinci zile lucrătoare de la data înregistrării revendicărilor.