• RU
  • MD
  • 20.10.2019 04:31





    ianuarie 2017
    Lu Ma Mi Jo Vi Du
    « Dec   Feb »
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  


    27.1.2017 | 14:13

    Volumul producției agricole în Moldova a crescut cu aproape 19 la sută

    agricol

    CHIȘINĂU, 27 ian – Moldova News. Producția globală agricolă a înregistrat, anul trecut, o creștere cu 18,6% în comparație cu anul 2015. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, majorarea producţiei agricole a fost determinată de creștera producţiei vegetale cu 26 % și a producţiei animaliere – cu 3,1%.

    O influenţă semnificativă asupra creșterii producției agricole a avut-o creşterea producţiei de cereale şi leguminoase boabe cu 34,6%, floarea soarelui – cu 38,9%, cartofi – cu 35,0%.
    În anul 2016 ponderea producţiei vegetale în totalul producției agricole a constituit 72%. Creşterea producţiei vegetale faţă de anul precedent a fost generată de creșterea roadei medii la majoritatea culturilor agricole. Astfel, producţia medie la un hectar de soia a crescut cu 64,4%, de cartofi – cu 45,6%, de porumb – cu 35,5%, de grâu – cu 30,3%, de rapiță – cu 28,3%.

    Creşterea producţiei animaliere în gospodăriile de toate categoriile cu 3,1% a avut loc datorită majorării volumului producţiei de ouă cu 7,0% și producției de vite şi păsări în masă vie cu 4,8%. Producţia de lapte s-a diminuat cu 0,8% în rezultatul micșorării efectivului mediu de vaci în întreprinderile agricole cu 10,1% și în gospodăriile populației – cu 1,9%.

    Situaţia în profil pe categorii de gospodării indică că 42% din volumul producţiei globale agricole revin întreprinderilor agricole, 19% – gospodăriilor ţărăneşti și 39% – gospodăriilor populaţiei. Ponderea înaltă a gospodăriilor populaţiei în producţia agricolă este determinată în special de cota importantă a producţiei animaliere în aceste gospodării, aproape 71% din totalul producţiei sectorului zootehnic pe ţară.

    În anul 2016 întreprinderile agricole au produs partea principală a volumului de sfeclă de zahăr – 98%, rapiţă – 100%, tutun – 89%, soia – 85%, floarea soarelui – 85%, cereale şi leguminoase pentru boabe, exclusiv porumb – 80%. Totodată, 86% din volumul total de cartofi, 82% de legume, 73% de struguri, 67% de porumb pentru boabe, 96% de lapte, 59% de carne, 57% de ouă au fost produse de gospodăriile populaţiei şi cele ţărăneşti.