• RU
  • MD
  • 12.12.2016 17:36





    ianuarie 2015
    Lu Ma Mi Jo Vi Du
    « Dec   Feb »
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  





    17.1.2015 | 11:27

    O poveste personalizată, ca să-i trezeşti copilului interesul pentru lecturi

    Ana Drapac povesti personalizate

    CHIŞINĂU, 16 ian – News-Moldova. Povestea personalizată este considerată o invenţie relativ recentă. Este vorba despre o poveste aproape „în toată regula”, singura deosebire faţă de cele obişnuite fiind aceea că ea este scrisă pentru un copil anume şi anume el devine în ea eroul principal. Ana Drapac, o studentă la drept, a pornit o mică afacere în acest domeniu. Despre ce este o poveste personalizată şi de ce un copil merită să primească un asemenea cadou Ana a relatat în cadrul unei emisiuni la „Sputnic Moldova”, transmite News-Moldova.

    Tânăra a precizat că mai mulţi părinţi comandă pentru copiii lor poveşti personalizate pentru că altfel nu-şi pot convinge odraslele să pună mâna pe carte. Iar atunci când micuţul vede că este o carte despre el, are o reacţie extraordinară care, de cele mai multe ori, întrece aşteptările părinţilor.

    Potrivit Anei Drapac, tehnologiile la care astăzi au acces copiii fac ca micuţii să nu-şi dezvolte o preocupare aparte pentru lecturi. Ei stau mult în faţa computerelor, privesc desene animate şi joacă în tot felul de jocuri electronice. Unele sunt poate ceva mai bune, însă altele au un efect absolut nociv pentru psihicul copilului. Îi creează o percepţie eronată asupra realităţii. Dar mai grav este că unele dintre aceste ocupaţii îl dezvaţă pe copil să depună efort intelectual pentru a obţine un rezultat important. În cazul lecturilor totul este invers. Cititul în sine reprezintă un efort, un act de voinţă care dezvoltă vocabularul, exprimarea, gândirea critică etc. Sigur, dacă copilul citeşte cărţi sănătoase, a explicat Ana Drapac.

    „Omul devine un intelectual prin lecturi. Fără lecturi nu ai cum să te dezvolţi intelectual”, a subliniat tânăra.

    Povestea personalizată nu este unica modalitate de a-l învăţa pe copil să citească, dar este unul dintre instrumentele cele mai eficiente, a mai menţionat Ana.

    Totodată, ea a ţinut să relateze şi despre faptul că, de regulă, pentru mulţi părinţi preţul unei astfel de cărţi pare a fi unul exagerat. Dar aici trebuie să fie luat în calcul faptul că autorul poveştii, psihologul care este atras în elaborarea ei pentru a asigura un text ce va produce doar efecte pozitive, designerul şi serviciile tipografice, toate sunt solicitate doar pentru un singur copil şi pentru o singură carte. De aceea o asemenea poveste costă câteva sute de lei. Dar sunt şi mulţi părinţi care înţeleg din start faptul că banii plătiţi pentru o poveste personalizată dedicată copilului lor sunt, de cele mai multe ori, mai puţini decât cheltuielile pentru diferite distracţii de o singură zi, care nu au nici un fel de efect benefic pe termen lung, a mai ţinut să sublinieze Ana.

    Toţi părinţii care au cumpărat asemenea cadouri pentru copiii lor, chiar şi cei care se uitau cu suspiciune la cost de la început, au fost nespus de fericiţi când au văzut cu câtă bucurie au primit copiii o poveste în care ei s-au pomenit în calitate de erou principal. Mai mult, prin comportamentul eroului poveştii, copilului i se cultivă calităţile şi deprinderile pe care, de regulă, micuţul le ignoră, deşi sunt foarte necesare, a punctat Ana Drapac.