• RU
  • MD
  • 15.05.2017 05:15





    ianuarie 2015
    Lu Ma Mi Jo Vi Du
    « Dec   Feb »
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  





    28.1.2015 | 16:37

    Suicidul, un fenomen în amploare în Republica Moldova

    imagine. consiliere-adolescenti.ro

    imagine. consiliere-adolescenti.ro

    CHIŞINĂU, 28 ian – News-Moldova. Suicidul este un fenomen care a luat amploare în Republica Moldova. Mai mulți specialiști au constatat că suicidul în rândul adolescenților este o problemă tragică și constituie a doua cauză a mortalității, transmite News-Moldova.

    În ultima perioadă, mass-media națională difuzează tot mai des informații despre tentative de suicid și chiar cazuri de sinucideri.

    Factorii care împing tinerii să recurgă la acest pas disperat sunt diferiți – lipsa de comunicare, dragostea neînpărtășită sau plecarea celor apropiaţi peste hotare.

    “Cercetând cazurile de suicid din Republica Moldova, am constatat că familiile dezintegrate ca urmare a migrației au un impact foarte puternic asupra tentativei de suicid în rândul adolescenților” , a declarat pentru Studio „Sputnik-Moldova” cercetătorul științific în cadrul Institutului de Științe ale Educației (IȘE), Veronica Mihailov.

    Un alt factor important care stimulează gândurile tinerilor spre sinucid este depresia psihologică.

    “Din păcate, nu toți psihologii din țara noastră sunt competenți și ar putea să presteze servicii calitative. În unele state există centre care sunt specializate anume pe problema cazurilor de suicid. De ce n-ar putea să facă și statul nostru un astfel de centru prin care să țină sub control această problemă și să ofere servicii necesare gratuite persoanelor care sunt în depresie”, a comunicat pentru Studio „Sputnik-Moldova” avocatul parlamentar pentru protecţia drepturilor copilului, Tamara Plămădeală.

    Sursa a mai subliniat că „problema fenomenului suicidului din țara noastră ar trebui să îngrijoreze statul. Totodată, autoritățile centrale ar trebui să intervină și să întreprindă măsuri concrete de combatere a acestui fenomen”.

    Potrivit Biroului Național de Statistică, în 2013, în Republica Moldova au fost înregistrate 576 cazuri de suicid, dintre care 89 cazuri s-au înregistrat în rândul femeilor.


    Тэги: ,