• RU
  • MD
  • 01.05.2019 05:56





    noiembrie 2016
    Lu Ma Mi Jo Vi Du
    « Oct   Dec »
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    282930  


    29.11.2016 | 17:10

    Afaceri cu terenuri în coasta Chișinăului, implicați funcționar de la Cadastru (video)

    teren

    CHIȘINĂU, 29 nov – Moldova News. Trei persoane cu vârste de 41, 57 și respectiv 75 de ani, domiciliați în comuna Trușeni și orașul Strășeni, sunt suspectați de delapidarea averii străine. Aceștia au fost reținuți pentru 72 de ore. Unul din ei a fost anterior condamnat.

    În urma documentării efectuate timp de opt luni de către ofițerii Direcției investigare fraude economice a Inspectoratului Național de Investigații în comun cu Procuratura Buiucani, s-a stabilit că unul dintre suspecți a fost primar în comuna Trușeni în perioada anilor 1999-2011.

    Acesta, împreună cu alte persoane din cadrul ÎS Cadastru și a unei întreprinderi specializate în geodezie, în complicitate cu alte persoane fizice au organizat și înființat o schemă frauduloasă de delapidare a loturilor de teren ce aparțin administrației publice locale a comunei Trușeni.

    Ulterior, loturile de teren erau comercializate prin intermediul persoanelor terțe, la prețul de circa 10-15 mii de dolari per lot, astfel, prejudiciind în proporții deosebit de mari, interesele economice ale statului.

    În baza atribuțiilor funcționale, factorii de decizie ai instituțiilor menționate, identificau loturi de teren din comuna Trușeni, pe care ilegal le comercializau persoanelor cointeresate în achiziția loturilor pentru construcția caselor de locuit, iar în acte indicau că le-au fost atribuite, gratuit, în baza unor decizii sau contracte false.

    Pentru conferirea legalității, unul dintre suspecți, perfecta dosarul tehnic al imobilului, în temeiul deciziei false și în lipsa beneficiarului după care întocmeau dosarul tehnic al imobilului, acesta fiind prezentat către ÎS „Cadastru” pentru înregistrare.

    Ofițerii INI de comun cu Urmărirea penală din cadrul IP Buiucani au efectuat cinci percheziții la domiciliile și oficiile figuranților. Au fost depistate și ridicate extrase din decizii false a consiliului comunei Trușeni, din diferite perioade, atât în original cât și copii, file pe care se conțineau ștampilele cu impresiune cooperativa „Cadastr” ( de tip vechi), contracte de vânzare cumpărare a loturilor de teren, necompletate, pe care sunt aplicate doar ștampila primăriei Trușeni și semnătura vânzătorului.

    Persoanele reținute riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen până la 15 ani.