• RU
  • MD
  • 01.04.2019 13:10





    ianuarie 2015
    Lu Ma Mi Jo Vi Du
    « Dec   Feb »
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  


    30.1.2015 | 19:50

    În RM va fi lansat un registru al rău-platnicilor, însă ne lipseşte legea falimentului personal

    foto: realitatea.net

    foto: realitatea.net

    CHIŞINĂU, 30 ian – News-Moldova. „Sputnik-Moldova” informează că rău-platnicii riscă să ajungă în registrul datornicilor al unei companii înfiinţată recent în Moldova, transmite News-Moldova.

    Compania, potrivit sursei, oferă posibilitatea de verificare a calităţii potenţialilor parteneri de afaceri, atât persoane fizice, cât şi juridice. La doar câteva luni de la lansare, în lista datornicilor au intrat sute de persoane. Aceştia fie că nu şi-au achitat în termen serviciile comunale, ratele la bănci sau chiar banii împrumutaţi de la alte persoane. Solicitat de „Sputnic-Moldova”, Alexandru Mocanu, directorul comercial al acestei companii, a menţionat că totul se face în baza unui contract, în baza a două condiţii primare: data datoriei achitării depășește 30 de zile şi este mai mare de 50 de lei.

    „Printr-un fişier securizat se transmit către INFODEBIT informaţiile despre debitor, iar acesta este inclus ăn sistem. Debitorul este informat că va fi inclus în lista neagră. Debitorului i se oferă 15 zile ca să achite datoria”, a menţionat Alexandru Mocanu.

    Sursa menţionează că „sistemul îl face vizibil pe debitor pentru restul clienţilor, dacă nu reuşeşte în termenul stabilit să restituie datoria.

    Totodată, Mocanu a precizat că, în cazul în care informaţia este greşită, iar presupusului debitor, din cauza faptului că ajunge în lista neagă îi sunt pricinuite daune, presupusul creditor va purta răspundere pentru informaţia oferită.

    Reprezentanţii companiei susţin că acest sistem va contribui la formarea în RM a unui mediu de afaceri mai sigur, iar debitorii, atunci când sunt avertizaţi despre faptul că vor ajunge într-o „listă neagră”, vor fi stimulaţi suplimentar să-şi onoreze obligaţiunile pecuniare, pentru a-şi păstra bunul nume.

    Pe de altă parte, unii jurişti susţin că, paralel cu un asemenea mecanism, în Moldova ar trebui să fie adoptate norme ce ar reglementa în mod corect situaţiile de faliment personal.