• RU
  • MD
  • 25.07.2019 18:18





    martie 2014
    Lu Ma Mi Jo Vi Du
    « Feb   Apr »
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    31  


    3.3.2014 | 16:12

    Moldova în fotografii: mănăstirea Sfînta Parascheva de la Hîncu

    Agenţia News-Moldova contină proiectul de fotografii cu titlul “Moldova în fotografii”. Istoria de multe secole a Moldovei cu rarităţile ei din oraşe şi sate, cu tradiţiile unicale şi cu succesele poporului moldovenesc, fixate pe pelicula foto, cu bucătăria naţională deosebită, cu pieţele coloristice, cu monumentele arhitectuarale, mănăstiri, complexe naturale, cu viaţa de fiecare zi, cu vizualizarea spiritului şi farmecului naturii noastre şi a ţării noastre. Portrete şi peisaje care păstrează spiritual poporului, amintirea lui, credinţa lui…

    De data aceasta , pelicula noastră este consacrată unuia dintre cele mai interesante monumente istorice ale Moldovei, mănăstirii de maici Hîncu, care este situată la 40 km de Chişinău, pe malul rîului Cogîlnic. Istoria acestei mănăstiri este plină de legende. Una dintre ele spune că Mihai Hîncu, salvîndu-se cu fiica sa de invazia tătarilor, a promis să construiască o mănăstire în cazul în care vor scăpa de moarte. El s-a ţinut de cuvînt.

    Potrivit altei legende, demult-demult, o fetiţă a fugit în pădure. După nu mult timp, a fost găsită de ciobeni, dar ea a refuzat să se întoarcă acasă, înainte de a auzi clopotele bătînd. Părinţii ei au ridicat în pădure un schit, care cu timpul s-a transformat architectural şi spiritual într-un loc sfînt pentru locuitorii săi, pentru credincioşi şi pentru pelerini. Pentru Moldova acesta este un loc special. Aici te poţi curăţa de păcate, Îl poţi ruga pe Dumnezeu să te ierte , te poţi vindeca.

    Cineva poate să observe că acest lucru se poate spune şi despre alte mănăstiri din Moldova, despre care s-a auzit în multe colţuri ale lumii – şi acesta va fi adevărul adevărat. Dar mănăstirea de maici de la Hîncu este specială şi ea este vizitată pentru că legenda ei este legată de luminare, de ispăşire, de sinceritatea oamenilor care sînt cu adevăraţi ortodocşi. Şi mănăstirea întotdeauna dăruieşte oamenilor linişte şi pace.