• RU
  • MD
  • 16.02.2019 02:43





    ianuarie 2015
    Lu Ma Mi Jo Vi Du
    « Dec   Feb »
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  


    20.1.2015 | 15:28

    De restaurarea Conacului „Manuc-Bey” depinde deschiderea traseului turistic Vama Veche – Lăpușna

    imagine: ADR Centru

    imagine: ADR Centru

    CHIŞINĂU, 20 ian – News-Moldova. Restaurarea Conacului „Manuc-Bey” și a ,,Locației geto-dacice” din satul Stolniceni, oraşul Hâncești, vor conduce la deschiderea traseului turistic Vama Veche – Lăpușna, se arată într-un comunicat de presă al Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru, transmite News Moldova.

    Tudor Meșină, Directorul Agenției de Dezvoltare Regională Centru, a declarat pentru ,,Sputnik Moldova” că în cadrul proiectului are loc reabilitarea a trei obiective majore şi anume ,,Casa Iamandi ” și ,,Casa Vechilului” din complexul turistic ,,Manuc-Bey”, plus ,,Locația geto-dacică” din satul Stolniceni. Amenajarea complexului ,,Manuc-Bey” include reconstrucţia havuzului, care, făcea partea anterior din structura complexului respectiv. De asemenea, are loc construcţia trotuarelor şi înverzirea teritoriului.

    Sursa a mai menţionat că un partener al proiectului este ,,Programul de Cooperare Transfrontalieră” prin intermediul căruia este efectuată restaurarea obiectivului principal – palatul ,,Manuc-Bey”. Costul lucrărilor de reconstrucţie se ridică la suma de circa 2,3 milioane de euro”.

    Autorităţile, potrivit „Sputnik Moldova”, speră că prin restaurarea acestor obiective turistice vor trezi interesul turiştilor faţă de istoria şi cultura acestor ţinuturi.

    Potrivit lui Tudor Meşină, „au fost depistate căi de acces subterane, care sunt restaurate împreună cu celelalte construcţii aflate sub pământ, precum magazia de alimente ale fostului conac şi beciul. Orice vizitator de peste hotare sau din ţara noastră, vizitând aceste obiective turistice, ar putea să se documenteze asupra istoriei ţării. Restaurarea complexului se integrează în contextul dezvoltării turismului din zona Hâncești ”.
    Manuc-Bey a fost un negustor și diplomat armean, proprietar de han, de la începutul secolului XIX. Conacul lui Manuc-Bey a fost construit între anii 1816-1817, când acesta s-a stabilit cu traiul în Hânceşti.