• RU
  • MD
  • 22.06.2019 20:54





    aprilie 2014
    Lu Ma Mi Jo Vi Du
    « Mar   Mai »
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    282930  


    25.4.2014 | 17:20

    Kommersant: Instanțele judecătorești au spălat cel puțin 18,5 miliarde de dolari

     

     

     

    www.agrocontech.ru

     CHIŞINĂU, 25 apr – News-Molodva. O nouă schemă de spălare de bani, al cărei prejudiciu se ridică la cel puțin 18,5 miliarde de dolari, a ieșit la iveală în urma examinării documentelor sistemului judecătoresc din Republica Moldova, notează agenţia Unimedia cu trimitere la kommersant.md.

    Este vorba de zeci de hotărâri judecătorești de recuperare a datoriilor mari (180-800 milioane de dolari) de la firmele rezidente pe teritoriul Federației Ruse în favoarea companiilor din diverse jurisdicții, inclusiv off-shore. Cea mai implicată instanță a fost Judecătoria Comercială de Circumscripţie, unde au fost semnate „trei sau patru hotărâri” cu privire la scoaterea din țară a câte 500 de milioane de dolari fiecare.

    Potrivit președintelui Curții Supreme de Justiție din Republica Moldova, Mihai Poalelungi, în perioada 2010 – 2013 la scoaterea fondurilor din țară au participat cinci companii rusești, o bancă moldovenească și cetățeni ai Republicii Moldova. Ultimii au acționat în calitate de debitori solidari în fața reclamanților având drept scop perceperea datoriilor de la firmele rusești prin intermediul instanțelor judecătorești din Republica Moldova.

    „O companie rusă, care intenționa să spele banii, deschidea un cont în banca cu pricina. O altă firmă, căreia prima i-ar fi datorat o sumă de bani, depunea într-o instanță din Republica Moldova hotărârea judecătorească cu privire la colectarea datoriilor de la compania în Federația Rusă și un boschetar moldovean. Din câte știu, sumele rămâneau pe cont maxim 15 minute. După asta, banii se duceau în off-shore. Este o spălare de bani tipică. Conform documentelor, pe care le-am văzut, suma totală se ridică la 18,5 miliarde de dolari, dar se spune că au fost și mai mulți bani”, a declarat Poalelungi.

    Judecătorii au fost unul din elementele-cheie și semnau hotărârile cu multe încălcări, spune președintele Curții Supreme de Justiție. Au fost depistate, inclusiv hotărârile judecătorești false – cu numere pe formulare ale hotărârilor anterioare din cu totul alte dosare, iar în alte cazuri aveau semnături false ale judecătorilor.

    Încălcările depistate au devenit un motiv pentru deschiderea unui dosar penal în Republica Moldova pentru spălarea a 18,5 miliarde de dolari. Deocamdată, nu există suspecți și acuzați. La anchetă participă Centrul Naţional Anticorupţie.

    De cealaltă parte, Ministerul de Interne al Federației Ruse declară că nu a primit nicio solicitare din partea Republicii Moldova în legătură cu ancheta, iar schema descrisă de Poalelungi este „una nouă și anchete cu astfel de scheme de retragere a banilor nu au existat”.