• RU
  • MD
  • 23.07.2019 02:29





    ianuarie 2017
    Lu Ma Mi Jo Vi Du
    « Dec   Feb »
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  


    26.1.2017 | 8:27

    Cum jefuiau spărgătorii din Moldova casele de elită din Rusia

     

    ВорCHIȘINĂU, 26 ian — Moldova News. În cadrul conferinței de presă de marți organele ocrotirii ordinii de drept din Moldova și Rusia au prezentat noi detalii de anchetă în dosarele de acuzare a cetățenilor Moldovei pentru comiterea atacurilor banditești și a furturilor din casele de elită pe teritoriul Moscovei și în suburbiile capitalei FR, comunică Sputnik

    În octombrie 2016 zece cetățeni ai Republicii Moldova au fost reținuți fiind suspectați de comiterea acestor infracțiuni. Ei au fost plasați în arest pe perioada anchetei.

    Potrivit șefului Inspectoratului Național de Investigații, Ion Iachimov, în anul 2014 la Direcția de combatere a crimei organizate a Inspectoratului General de Poliție a parvenit o informație despre activitatea unei grupări formate din cetățeni ai Moldovei. Conform datelor poliției, infractorii activau în Moldova, pe teritoriul Uniunii Europene și în Rusia. Tot atunci a fost deschisă o anchetă în baza art. 248 CP al RM.

    Deja în anul 2015 organele ocrotirii ordinii de drept din Moldova au stabilit că membrii grupării criminale care activează în fond pe teritoriul Rusiei, în suburbiile Moscovei, unde organizează atacuri armate asupra proprietarilor de case de elită pentru a-i prăda.

    Criminalii dețineau acte false care le înlesneau trecerea frontierei de stat și comiterea infracțiunilor. Pașapoartele erau falsificate pe teritoriul Moldovei.

    Atunci, organele ocrotirii ordinii de drept din Moldova au decis să ia legătura cu cele din Rusia pentru a conlucra în acest dosar.

    „Astfel, a fost transmisă informația despre componența completă a grupării criminale, obiectele pe care le posedau în urma spargerilor, precum și despre acțiunile infractorilor”, a subliniat Iachimov.

    Drept rezultat, la 18 octombrie 2016, lângă Moscova, au fost reținute 10 persoane cu vârste cuprinse între 26 și 42 de ani. Toți aveau cetățenia RM, iar unii și pe cea a Rusiei. O parte dintre ei aveau antecedente penale pentru infracțiuni asemănătoare.

    Procurorul Procuraturii de combatere a crimei organizate și cauze penale, Lilian Bacalîm, a spus că în octombrie 2016 în Moldova au fost efectuate percheziții la locul de trai al suspecților.

    Au fost găsite obiecte de valoare: colecții de timbre și monede, accesorii de preț, bijuterii din aur, obiecte decorative, acte false, arme, registre cu evidența mărfurilor furate și vândute pe teritoriul Moldovei.

    Bacalîm a subliniat că majoritatea atacurilor erau efectuate cu aplicarea armelor și a violenței față de victime.

    „Investigațiile pe teritoriul Moldovei încă nu s-au încheiat și deocamdată nu putem vorbi despre rolul fiecărui acuzat”, a spus Bacalîm.

    Conform legislației moldovenești, reținuții riscă până la 15 ani de închisoare. Ei se pot alege cu un astfel de termen și pentru infracțiunile comise în Rusia.

    Pe parcursul anului 2014 au fost descoperite o serie de infracțiuni grave comise pe teritoriul și în suburbiile Moscovei, în special mai multe jafuri. Însă abia în septembrie 2015, după ce organele din Moldova au trimis date despre gruparea criminală, s-a dat de urma răufăcătorilor.

    Aceștia se pregăteau foarte minuțios de comiterea crimei: studiau regimul zilei al victimei, numărul persoanelor din serviciul de pază, prezența sistemului de semnalizare, căile de retragere. Afară de aceasta, infractorii instalau camere video pentru a urmări potențialele victime. Totodată, criminalii utilizau încălțăminte și îmbrăcăminte procurată special pe care o nimiceau după comiterea crimei.

    Acuzații locuiau pe teritoriul Moldovei sau al Uniunii Europene și tot acolo puneau la cale comiterea crimelor.

    Până în prezent au fost deschise circa zece dosare penale, însă în perspectivă ar putea fi vorba de 50 de atacuri banditești.

    La momentul de față este verificată informația despre activitatea criminală desfășurată de reținuți pe teritoriul țărilor UE: Austria, Germania și Italia.

    În Rusia, pe numele cetățenilor Republicii Moldova au fost deschise dosare penale, fiind învinuiți în baza art. 209 CP al FR „Banditism”. Actualmente de acest dosar penal se ocupă departamentul de anchetă al MAI al FR.