• RU
  • MD
  • 24.07.2018 12:40





    noiembrie 2016
    Lu Ma Mi Jo Vi Du
    « Oct   Dec »
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    282930  


    29.11.2016 | 15:39

    Leul a devenit monedă națională la 29 noiembrie 1993. Ce nu știai despre Leul nostru

    lei лей деньги

    CHIȘINĂU, 29 nov – Moldova News. Moneda națională alături de celelalte atribute publice ale unui stat, precum e limba oficială, imnul și drapelul, a fost introdusă în perioada de edificare a statalității Republicii Moldova și reprezintă un element de bază al acesteia, reprezentând cel mai eficient instrument de protejare a pieţei interne, o pârghie economică, financiară, bancară, comercială şi monetară, potrivit Institutului Național de Cercetări Economice al Academiei de Științe a Moldovei (AȘM).

    Deși, istoria leului moldovenesc în calitate de monedă națională a Republicii Moldova numără doar aproximativ 20 ani, denumirea sa, oficial acceptată în spațiul românesc, vine încă din sec. XIX, anul 1867.

    ”De la momentul emisiunii și până în prezent, puterea de cumpărare a leului moldovenesc precum și cursul acestuia în raport cu alte valute internaționale, a fost corelată cu situația economică reală a economiei. Tendințele acestuia reflectând atât, impactul factorilor externi cât și a celor interni”, potrivit savanților.

    Republica Moldova fiind o țară mică și dependentă de diferiți factori externi a fost afectată de mai multe ori de evoluțiile nefaste de pe piața externă, însă cea mai mare lovitură asupra capacității de cumpărare și de convertire a leului moldovenesc totuși a venit din mediul intern.

    ”Pe fundalul unei balanțe de plăți mereu negative, creșterii economice robuste, deshidratarea monetară a economiei în urma devalizării sistemului bancar, a adus mai multe prejudicii, printre care și micșorarea rezervelor valutare a țării, devalorizarea leului moldovenesc, reducerea încrederii populației în sistemul bancar etc”, constată specialiștii Institutului Național de Cercetări Economice.

    În opinia experților, fără rezolvarea numeroaselor probleme actuale ale economiei naționale: finanțele publice, balanța comercială și de plăti, migrarea capitalului, rezerva valutară, inflația, datoria de stat, situația politică, supravegherea sistemului bancar, nu ne putem aștepta la o putere de cumpărare stabilă a monedei naționale, inclusiv și prin prisma altor monede, pentru că, cursul de schimb al monedei unei țări nu poate fi mai bun decât economia pe care o reprezintă.