Sputnik Moldova
  • RU
  • MD
  • 09.10.2015 12:20
    mai 2015
    Lu Ma Mi Jo Vi Du
    « Apr   Iun »
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031



    12.5.2015 | 19:08

    Restanţe şi nereguli la recensământul populaţiei. Comisia pentru protecţie socială, sănătate şi familie se va adresa Guvernului şi Parlamentului

    parlament
    CHIŞINĂU, 12 mai – News-Moldova. Modul în care s-a desfăşurat procesul de coordonare şi implementare a recensământului populaţiei şi locuinţelor – 2014 stârneşte îngrijorare. Opinia a fost exprimată în cadrul unei mese rotunde organizată la Parlament de Comisia parlamentară pentru protecţie socială, sănătate şi familie în parteneriat cu Universitatea „Charles” din Praga şi cu suportul Agenţiei Cehe de Dezvoltare (CzDA), transmite News-Moldova.

    Evenimentul a avut ca temă de discuţie necesitatea armonizării statisticii naţionale la standardele sistemului statistic european cu accent pe statistica socială, situaţia privind recensământul populaţiei şi a locuinţelor din anul 2014 precum şi despre perspectivele şi cerinţele faţă de viitorul recensământ.

    Membrii comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie, precum şi alţi vorbitori, inclusiv donatorii străini, şi-au exprimat îngrijorarea atât asupra modulului în care s-a desfăşurat recensământul, cât şi asupra activităţilor post-recensământ, care înregistrează restanţe de aproape un an.

    Deputaţii din comisie au decis să se adreseze Guvernului și forului legislativ cu un demers privind necesitatea de a întreprinde măsuri concrete și urgente care să deblocheze și să dinamizeze procesul de prelucrare a datelor colectate în cadrul recensământului.

    Oxana Domenti, preşedintele comisiei pentru protecţie socială, sănătate şi familie, a declarat că datele statistice veridice şi calitative sunt un suport solid în cadrul proceselor decizionale bine argumentate și fundamentate la diferite nivele de guvernare. „Disponibilitatea unor date comparative şi comparabile la nivel naţional, regional şi internaţional pot determina succesul dezvoltării social-economice a ţării. Aceasta se referă, în particular, şi la utilizarea statisticii sociale în fundamentarea unor măsuri legislative eficiente, pentru elaborarea şi implementarea politicilor de stat din domeniu”, a declarat Oxana Domenti.

    Potrivit preşedintelui comisiei pentru protecţie socială, sănătate şi familie, în evoluţia statisticii naţionale este necesar să fie dezvoltat şi un set de date şi megadate, care au o importanţă reală în reflectarea obiectivă a proceselor ce au loc în stat, societate, în lume.

    „Este cert că Republica Moldova se confruntă cu un șir de probleme obiective, care influenţează negativ atât procesul colectării şi prelucrării datelor, cât și exactitatea şi acuratețea statisticii demografice. La acestea se referă fenomenul migraţiei masive şi problema transnistreană. În acest sens, colaborarea cu ONU, UE şi CSI pentru avansarea nivelului de precizie şi corectitudine a datelor este nu doar benefică dar şi necesară. Armonizarea statisticii naţionale la standardele UE poate să contribuie vizibil la eficientizarea acestei colaborări și, respectiv la obținerea unor date statistice calitative. Pentru accelerarea procesului de armonizare a statisticii naţionale avem nevoie şi de ajutorul partenerilor de dezvoltare”, a declarat preşedintele comisiei.

    Prezent la eveniment, vicedirectorul Biroului Național de Statistică (BNS), Inna Maslo, a confirmat că BNS înregistrează dificultăţi în procesul de prelucrare a datelor colectate în cadrul recensământului.
    Boris Gîlca, consilierul primului ministru în domeniul ocrotirii sănătăţii şi dezvoltării sociale, a specificat că ”subiectele referitoare la datele statistice de calitate sunt prioritare pe agenda Guvernului”.

    Recensământul general al populaţiei şi locuinţelor s-a desfăşurat în perioada 12-25 mai, 2014. În premieră, paralel cu datele despre populaţie au fost colectate informaţii despre unităţile de locuit şi spaţiile colective de locuit.