Sputnik Moldova
  • RU
  • MD
  • 03.05.2016 16:45





    martie 2016
    Lu Ma Mi Jo Vi Du
    « Feb   Apr »
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  





    15.3.2016 | 12:35

    Procuror: dosarul lui Filat are legătură cu fraudele de la BEM

    Photo: procuratura.md

    Photo: procuratura.md

    CHIŞINĂU, 15 mar – Moldova News. Şedinţa de marţi, 15 martie, de la Judecătoria Buiucani pe cazul ex-premierului Vladimir Filat, învinuit de procurori de corupere pasivă şi trafic de influenţă, a fost întreruptă la solicitarea deputatului.

    „Inculpatul a solicitat amânarea pentru că se simte rău”, a declarat procurorul Adriana Beţişor.

    Presa nu a putut afla de ce boală suferă Filat. Avocatul acestuia, Igor Popa, a declarat că Filat „este palid şi are anumite ameţeli”. Filat a fost escortat din sala de judecată de mai mulţi ofiţeri ai Departamentului cu destinaţie specială „Pantera”.

    Beţişor a precizat că pentru şedinţa de astăzi era programată audierea a patru martori din partea acuzării.

    „Au fost planificaţi patru martori, însă a fost audiat unul. Inculpatul a solicitat amânarea şedinţei pentru că se simte rău. Nu avem nici o confirmare în acest sens, dar instanţa a admis cererea acestuia şi a dispus ca el să meargă şi să treacă careva investigaţii medicale”, a declarat Beţişor.

    Procurorul a adăugat că, în ultima perioadă apărătorii lui Filat fac declaraţii despre ceea ce se întâmplă în şedinţa de judecată care are loc cu uşile închise, încercându-se manipularea opiniei publice.

    „În mod intenţionat se vorbeşte despre pretinsele emoţii negative ale unor martori pentru manipularea opinie publice. Există o prevedere legală care stabileşte anumite limite ce nu trebuie depăşite. Nu este cazul să fie făcute asemenea declaraţii care nici pe departe nu corespund realităţii”, a precizat procurorul.

    Beţişor a declarat că martorii acuzării, care au fost audiaţi până în prezent, au confirmat ceea ce era indicat în autodenunţul lui Ilan Şor, inclusiv legătura inculpatului cu capetele de acuzare formate.

    Procurorul a mai spus că în continuare vor mai fi aduşi martori care vor confirma legătura lui Filat cu fraudele de la Banca de Economii a Moldovei (BEM).

    „Este legătură cu BEM. Se fac denaturări a opiniei publice din partea avocaţilor lui Vladimir Filat în ceea ce priveşte lipsa acestui dosar cu BEM. Este total greşit. Este legătură şi vor fi aduşi oameni care să confirme acest lucru”, a continuat procurorul anticorupţie.

    Potrivit lui Beţişor, comportamentul apărării lui Filat manifestă o metodă de manipulare nu chiar corectă. Procurorul a declarat că organul de urmărire penală a prezentat în faţa judecătorilor „un volum mare de probe” care demonstrează impllicarea lui Filat în fraudele bancare.

    „Instanţa va decide asupra probelor aduse, care se examinează în faţa instanţei”, a concluzionat Beţişor.

    Vladimir Filat se află în arest preventiv în Penitenciarul 13. Acesta a fost reţinut la 15 octombrie anul trecut, imediat după ce i-a fost retrasă imunitatea de deputat. Ex-premierul este acuzat de procurori în dosarul fraudelor bancare de corupere