Sputnik Moldova
  • RU
  • MD
  • 31.08.2016 13:03





    iunie 2016
    Lu Ma Mi Jo Vi Du
    « Mai   Iul »
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    27282930  





    30.6.2016 | 16:16

    Andrian Candu: independența Curții Constituționale trebuie protejată

    Candu

    CHIŞINĂU, 30 iun – Moldova News. La Chişinău are loc primul Congres al Asociației Justiției Constituționale a Statelor din Regiunea Mării Baltice și Mării Negre. Evenimentul are genericul ”Rolul Curților Constituționale în protecția valorilor democratice”. Acesta reunește președinți și judecători din România, Ucraina, Georgia, Lituania, Letonia, Polonia, Cipru, Turcia, reprezentanți ai Comisiei de la Veneția și ai organismelor internaționale, deputați, reprezentanți ai mediului academic, societății civile și corpului diplomatic.

    Congresul a fost deschis de președintele Parlamentului Andrian Candu și președintele țării, Nicolae Timofti.

    ”Rolul unei instanţe de jurisdicţie constituţională este covârşitor în calitate de gardian al echilibrului puterilor în stat. Într-o democrație în devenire, ca țara noastră, independența Curții Constituționale trebuie protejată, indiferent de criticile sau remarcile la care este supusă uneori, mai ales din partea politicului. Atitudinea faţă de deciziile instanţei constituţionale reflectă nivelul de maturitate politică a actorilor politici şi a societăţii în ansamblu”, a declarat Candu.

    Potrivit președintelui Parlamentului, hotărârile Curții Constituționale sunt criticate nu doar în Republica Moldova, ci și în state cu tradiții democratice. Speakerul a declarat că Înalta Curte nu a rămas indiferentă la imperativele statului de drept, referindu-se la câteva decizii prin care ”au fost puse la punct niște aspecte extrem de importante pentru Republica Moldova”..

    ”După 16 ani de la ultima reformă constituțională, Înalta Curte a făcut claritate pe marginea prevederilor Codului Electoral cu privire la alegerea șefului statului. Este o decizie care a bulversat viața politică și complet a schimbat agenda politică din Republica Moldova. O decizie care poate place unora, altora poate nu, dar e o decizie care aduce o schimbare fundamentală și se va pune punct crizelor care erau generate de nealegerea președintelui ţării în Parlament”, a menționat Andrian Candu.

    Primul Congres al Asociației Justiției Constituționale a Statelor din Regiunea Mării Baltice și Mării Negre a fost organizat de Curtea Constituțională, care deține în acest an Președinția respectivei Asociații, și cu sprijinul Proiectului UE ”Suport pentru Curtea Constituțională a Republicii Moldova”.