• RU
  • MD
  • 11.11.2016 23:56





    octombrie 2016
    Lu Ma Mi Jo Vi Du
    « Sep   Noi »
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    31  





    6.10.2016 | 16:38

    Moldova riscă să piardă la CEDO procesul privind încălcarea drepturilor candidatului la președinția țării

    Photo: romaniafarajustitie.wordpress.com

    Photo: romaniafarajustitie.wordpress.com

    CHIŞINĂU, 6 oct – Moldova News. Au mai rămas câteva săptămâni până la alegerile prezidențiale directe în Republica Moldova. În țară este în toi campania electorală. Candidații la postul de șef al statului deja au început să-și promoveze activ propria persoană.

    Însă nu toți pretendenții la fotoliul de președinte se bucură de aceleași avantaje. De exemplu, Inna Popenco, candidatul din partea Mișcării politice „Ravnopravie” (actualmente „Partidul Șor”), nu dispune de aceleași condiții cu alte formațiuni politice care participă în campania electorală, fapt ce contravine atât Codului Electoral al RM, cât și Legii cu privire la partide.

    După cum se știe, liderul „Partidului Șor”, omul de afaceri și primarul Orheiului Ilan Șor, se află în arest la domiciliu, ceea ce nu-i permite, ca lider al unei organizații politice, să dirijeze procesul de promovare a candidatului la postul de președinte al RM, Inna Popenco.

    Totodată, orice obstacol apărut în campania electorală vine în contradicție cu articolul 3 din primul protocol al Convenției Drepturilor Omului, iar limitarea posibilităților de finanțare a concurentului electoral, la fel ca și împiedicarea unei organizări normale a campaniei electorale prin impunerea unor restricții legate de arestul la domiciliu, creează condiții inegale pentru concurenții electorali.

    Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, ținând cont de garanțiile speciale de care trebuie să beneficieze candidații care participă în cursa electorală, a adoptat deciziile vizavi de următoarele dosare: Podkolzina împotriva Letoniei (cererea 46726/99), Paksas împotriva Lituaniei (cererea 34932/04), Namat Aliev împotriva Azerbaidjanului (cererea 18705/06), Rushen Mexmed împotriva Bulgariei (cererea 48555/10).

    Între timp, opoziția moldovenească închide ochii la încălcările legislației locale și normelor internaționale ignorând faptul că unul dintre candidații la președinție nu dispune de aceleași condiții ca și ceilalți pretendenți la acest post important. De ce forțele de opoziție arborează una și aceeași lozincă pentru toți și nu țin cont de astfel de probleme serioase? Există oare un dublu standard? Sau poate candidații de opoziție doresc pur și simplu să reducă în acest mod șansele unui pretendent competitiv în campania electorală?

    Unii experți locali afirmă că, dacă drepturile candidatului la președinția RM Inna Popenco vor continua să fie încălcate, CEDO ar putea obliga Moldova să compară în fața judecății.